Hvad skal der egentlig til for, at man er kvalificeret til at få et psykiatrisk behandlingstilbud, og hvorfor får nogle tilbudt et midlertidigt botilbud, mens andre får tilbudt et længerevarende? For at svare på disse spørgsmål tages der udgangspunkt i et konkret eksempel, nemlig behandlings- og botilbuddet Granhøjen.
Hvem tilbydes et psykiatrisk behandlingstilbud?
På Granhøjen er beboerne på det psykiatriske behandlingstilbud som regel personer med en problemfyldt fortid grundet deres psykiske lidelse. Disse beboere har en meget negativ livsopfattelse, og de ser sig selv som mennesker, der ikke kan fungere i en almindelig hverdag. På denne måde fastholder de sig selv i den pågældende psykiske lidelse, som ofte er en altoverskyggende del af deres identitet.
Disse mennesker tilbydes enten et længerevarende eller midlertidigt botilbud afhængigt af, hvor fastlås den pågældende er i sin psykiske lidelse. Det foretages med andre ord en vurdering af hvert enkelt individ, hvor det vurderes, om et midlertidigt botilbud er nok til, at den psykiske syge kan klare en hverdag på egen hånd, eller om der er brug for et længerevarende botilbud.
De midlertidige botilbud
Granhøjen lægger stor vægt på at sørge for, at deres længerevarende og midlertidige botilbud er tilpasset så godt som muligt til den enkelte beboer, men samtidig skal der også være plads til andre beboere, og fællesskabet står også stærkt.
Derfor har de inddelt deres midlertidige botilbud således, at beboerne med de samme sygdomme/lidelser er samlet det samme sted. De midlertidigt botilbud på Granhøjen er målrettet beboerne således:
Dalhøjgår: Dybe sindslidelser og autisme.
Det Gamle Kogeri: sindslidelser, autisme og misbrugsproblemer.
Egebjergvej: Voksne mellem 30-60 år med psykiske problemer, hovedsageligt personer med skizofreni.
Rørmosegård: Spiseforstyrrelser og boarderline.
Skovgården: Alkohol- og stofmisbrug samt personer dømt til behandling.
Twillingegården: Mænd med invaliderende sindslidelser og misbrugsproblemer (ofte med behandlingsdom).
Vesterbro: Kvinder med sindslidelser, ADHD og senhjerneskader.
På Granhøjens botilbud lægges der vægt på fællesskab og individuel udvikling i hyggelige og hjemlige rammer.