Det er almen kendt at en bedemand er den person som sammen med en præst hjælper pårørende med at sende afdøde ud på den såkaldte sidste rejse – men hvad laver en bedemand mere konkret? Læs med her og kom bag om facaden på bedemands-branchen.
Hvad laver en bedemand?
Udover at bedemanden placerer afdøde i en kiste, så er det også den person, som står for leveringen af denne til de pårørende. Det er normalt her, at man finder den ønskede kiste til den kommende begravelsesceremoni. Derudover er det også bedemanden som klæder afdøde på, og såfremt ønsket, vil der også kunne fremskaffes disse ligklæder.
Udover over disse primære ydelser så er der også tit en masse under-ydelser som er valgfri, og altså helt om til en selv om man vil have hjælp med, eller man vælger at klare det på egen hånd.
Det kan eksempelvis være at kontakte præsten, hvis de pårørende til afdøde bor langt væk eller blot vil have en fagmand til at vælge. En bedemand kan også hjælpe med både blomster, kranse og et hav af anden dekorationer såfremt ønsket.
Derudover kan en bedemand naturligvis også stå for alt papirarbejdet, såsom dødsanmeldelse, trykning af samler, og ordne de resterende papirer, som der nu engang skal være styr på, før der kan udføres en begravelse eller anden ceremoni.
Det kan være meget fristende at lade bedemanden stå for så meget som overhovedet muligt fordi man er tyndet af sorg. Det kan nemlig hurtigt blive uoverskueligt at dele opgaven op i mange små bider – men kig dig godt for før du bestiller. Hold især øje med pludselig honorarer og spørg ind til det, før du har aftalt noget som helst – og få alt i aftaler på skrift.
Det er dog ikke alle bedemænd som gør dette, og især dem der har valgt at rykke en del af deres forretning online har for længst forstået at krystalklare priser er vejen frem. Især fordi det typisk er det lidt yngre segment som bestiller disse, som er lidt mere vakse og scenevante, når det kommer til at færdes online.
Et eksempel på sådanne bedemænd er BedreBegravelse.dk (https://www.bedrebegravelse.dk) hvor man nemt og hurtigt kan få et overblik over priser på begravelser – og det er virkelig et kig værd da der kan være mange penge at spare. Rent faktisk helt op til 5.000 kroner ifølge en pristest i det seriøse forbrugerblad Tænk.
Et andet godt eksempel på en bedemand er Begravelses Service, som med sine mange afdelinger, dækker et bredt område.
Jeg håber, at jeg med denne artikel har sat lidt lys over, hvad en bedemand rent faktisk laver.
Det sjove er, at en bedemand rent faktisk gjorde endnu flere ting, hvis vi går et par århundrede tilbage.
Ja, det er korrekt Bente. Især hvis vi går tilbage til dengang Europa var plaget af den sorte død krævede det sin mand at være bedemand.
Det er rigtig Lars. Hvem husker ikke de uddødelige scener fra Monthy Phyton og den hellige gral med bedemænd der slår på klokker mens de råber “Bring out your dead!”.